fredag 16 december 2022

De flesta tror nog precis som Lamotte att man kan göra som man vill...

 

Opinionsbildaren Joakim Lamotte fälldes på torsdagen för grovt förtal vid tingsrätten i Göteborg. Han ska ha yttrat sig nedsättande mot en medarbetare på Nähatsgranskaren. Foto: SVT
Joakim Lamotte fälls för grovt förtal

UPPDATERAD IGÅR 21:12PUBLICERAD IGÅR 17:20

Opinionsbildaren Joakim Lamotte fälldes på torsdagen för grovt förtal vid tingsrätten i Göteborg. Detta efter en lång rad Facebookinlägg som Lamotte publicerat om en av medarbetarna bakom organisationen Näthatsgranskaren.

Organisationen Näthatsgranskaren skriver på sin hemsida att de ”arbetar för att minska hatbrott och kränkningar på internet”. Det är i den organisationen personen som i dag mötte Joakim Lamotte i rätten är aktiv.

Det är inte första gången medarbetaren tar strid mot just de inlägg som rättegången på torsdagen handlade om. Inläggen, som har publicerats från 2018 och framåt, har i flera fall spridits vidare av andra personer. I flera fall har även dessa anmälts för förtal och fällts.
Döms för grovt förtal

I inläggen har Joakim Lamotte beskrivit Nähatsgranskarens medarbetare på ett nedsättande vis.

Frågan på torsdagen var om rätten skulle gå på Joakim Lamottes linje – att Näthatsgranskarens medarbetare är en offentlig person och att inläggen därigenom bar relevans och allmänintresse. Eller, att det rörde sig om förtal.

Rätten valde att gå emot Lamottes argumentation och menar att inläggen är förtalsgrundande och att Joakim Lamotte inte borde ha publicerat uppgifterna. Lamotte döms för grovt förtal och ska betala dagsböter på 30 000 kronor samt 20 000 kronor i skadestånd till målsäganden.
”Kommer aldrig backa”

– Jag står för allt jag skrivit och jag ångrar ingenting. Jag står rakryggad genom detta, det är inte jag som ska skämmas, säger Joakim Lamotte till SVT Nyheter Väst.

Vid sidan av det ska Lamotte även betala rättegångskostnaderna för motparten. En summa på nära en kvarts miljon.

– Det får vara värt varenda öre. Jag kommer aldrig backa för sådana här människor.

Joakim Lamotte har ännu inte läst domen när SVT når honom på telefon och han kan därmed inte svara på om han ska överklaga. Han nekar till brott och menar att det han gjort varit försvarbart.

__________________________________________________________________

Flera av dem som delade hans kommentarer har också dömts att betala skadestånd för förtal.
Se tex inlägget om Ramona.
När man delar är man plötsligt publicist. Vem kunde anat det...? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar