Publicerad 2 feb 2022 kl 09.40
Det behövs förstärkt straffrättsligt skydd för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet som utsätts för hot och trakasserier, enligt ett förslag som lämnas över till regeringen.
Text TT
För att åstadkomma det föreslår utredaren Anne Rapp, som har haft i uppdrag att se över skyddet mot hot och våld för personer med samhällsviktiga funktioner, att det införs två nya brott.
Det handlar om våld eller hot mot utövare av viss samhällsnyttig funktion samt förgripelse mot utövare av viss samhällsnyttig funktion. I båda fallen ska det finnas ett grovt brott.
Skärpt syn
Våld eller hot föreslås ge böter eller fängelse i upp till två år och grovt våld eller hot fängelse i minst ett och högst sex år.
– Införandet av förslagen skulle innebära en skärpt syn på redan brottsliga gärningar, säger Anne Rapp på en presskonferens.
– Förslaget är att straffskalorna ska vara samma som för motsvarande brott mot myndighetsutövning.
Anne Rapp har också haft i uppdrag att se över skyddet för journalister och andra som använder sig av sin yttrandefrihet.
”Demokratiproblem”
Förslagen lämnas över till regeringen där justitieminister Morgan Johansson (S) och kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ska bereda förslagen för att om möjligt göra lag av dem och skärpa straffen för personer som hotar eller använder våld mot tjänstemän och journalister.
– Som minister med ansvar för demokrati och mediefrågor ser jag arbetet med att värna yttrandefrihet och fria ordet som en av mina viktigaste uppgifter, säger Jeanette Gustafsdotter.
– Hat, hot och trakasserier som riktas mot journalister utgör ett allvarligt demokratiproblem. Nyhetsjournalister råkar värst ut och det är rapporteringen av vissa ämnen som innebär störst risker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar