fredag 12 oktober 2018

Sociala medier är vår tids galgbacke...

Det skriver Anitha Cleménce i en debattartikel i Aftonbladet.
Influencer och debattör, kallar hon sig.
Du hittar artikeln här.

Och hon har rätt...

Anita och Ann Söderlund gjorde nyligen en podd där de tog upp kroppen och samhället, vikt, övervikt och fysiska följdsjukdomar och en massa annat. De gjorde misstaget att röra ihop det med kroppsaktivism som inte har något med hälsa att göra, fick de erfara. Det berättades med en nästintill militant ton och allt som sades i podden förvanskades. Man uppmanade till bojkott av deras konton och vägrade förstå att det som kallades kroppspositivism var ett positiva budskap.

- Det gick så långt att man påstod att vi sagt att feta människor inte har något existensberättigande. Ingen gick till källan, en like eller en likes åsikt räckte för att få vatten på sin kvarn och fort gick det. Sen kom andra in, snett från vänster som varken lyssnat på podden eller läst vad det handlat om, utan sådana som bara gillar att tycka. Helt plötsligt fick de en legitimerad lucka att hata lite.

Anitha berättar att hon satt hänförd av det som utspelades och hur lite bränsle behövdes för att tända denna brinnande majbrasa i blöta oktober?

- Jag har själv, vid flertalet tillfällen sett hur man söndrar och skändar en potentiell opposition till fördel för sin egen åsikt, alla medel är tillåtna.

Allt ska hängas ut på nätet. I synnerhet dem som inte håller med om ens åsikter.

- Men mellan raderna kan jag ändå skönja en bräcklig generation som måste ha stöttning av varandra i gruppen för att lita på sin egen åsikt, för att därefter agera domstol

All form av motstånd och oliktänkande skräms med vrede, uthängning eller bojkott av konton. De som tycker fel, ska förgöras till minsta beståndsdel. Det resulterar i sin tur att det offentliga rummet så sakteliga trasas sönder.

Allt fler avstår från att yttra sig i det offentliga rummet. De vågar inte för risken att bli förföljda och trakasserade.

I sociala medier råder den digitala gränsen. Man kontaktar direkt den som man blir arg, glad, irriterad, kåt eller kränkt av. Känslorna har tagit kontrollen.

I sociala medier kan oliktänkande landa i ett livslångt fiendskap.

Vi har samma hjärnor som människorna på medeltiden – den enda skillnaden är att sociala medier har blivit vår galgbacke.

Tack för den Anitha Cleménce!
Det är så sant som det är sagt. 
Tyvärr...

Läs hela debattartikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar